Sari la conținut
Please, touch the intangible cultural heritage ∙ Experiență și expertiză în domeniul patrimoniului cultural imaterial ∙ Conferinţe online pe 22 IULIE, 24 IULIE şi 17 AUGUST 2020

Întâlnire online 19 octombrie

Luni, 19 octombrie 2020, echipa proiectului cultural “Please, touch the intangible culturale heritage”, a invitat profesorii din licee la o întâlnire online pe platforma Google Meet. Reuniunea a avut loc în intervalul 09:00-10:00.

În cadrul acestei reuniuni, profesorii au primit detalii despre proiectul cultural demarat de Universitatea din București, prin institutul său de cercetare, ICUB, dar, mai ales, au fost informați cu privire la realizarea Ghidului în curs de apariție, un instrument de lucru esențial pentru dezvoltarea unor competențe în aria Patrimoniului Cultural Imaterial.

Conferințe online

Durata intervenției va fi de 10-15 minute pentru fiecare participant. Conferințele vor fi deschise tuturor participanților înscriși: specialiști, specialiști în formare, reprezentanți ONG din România și Republica Moldova. Organizarea intervențiilor va fi stabilită în funcție de numărul participanților înscriși și de intervalul orar dedicat evenimentului.

22 iulie

Institutul de Cercetare al Universității București (ICUB) vă invită în ziua de miercuri 22 iulie a.c., în intervalul 10.00-15.00 la conferința online intitulată: Experiență și expertiză în domeniul patrimoniului cultural imaterial. Dificultăți identificate pentru specialiști, instituții, domeniu.
 

Conferința este prima dintr-un ciclu de trei evenimente online dedicate specialiștilor – cercetători, cadre didactice universitare – dar și specialiștilor în formare (studenți, masteranzi, doctoranzi, absolvenți) sau membrilor ONG care activează în domeniul patrimoniului cultural imaterial. Conferința face parte din proiectul Please, Touch the Intangible Cultural Heritage, proiect susținut de către Administrația Fondului Cultural Național în cadrul sesiunii II proiecte culturale 2020.

În cadrul primei întâlniri ne propunem stabilirea unei legături mediate de instrumentele tehnologiei actuale, în care specialiștii să își prezinte perspectiva, tipul de expertiză și domeniul de specializare, punctând principalele dificultăți identificate în legătură cu specialiștii, instituțiile cu atribuții în studierea și cercetarea culturii orale, dar și riscurile la care sunt expuse în prezent domeniile științelor etnologice.

24 iulie

Vineri, 24 iulie a.c., are loc a doua conferință intitulată: Experiență și expertiză în domeniul patrimoniului cultural imaterial. Bune practici în domeniul patrimoniului cultural imaterial, în cadrul căreia participanții vor fi invitați să ofere exemple concrete, din experiența proprie, cu privire la abordări ale culturii populare tradiționale, specifice unei anumite specializări.

17 august

A treia întâlnire din cadrul proiectului este intitulată: Experiență și expertiză în domeniul patrimoniului cultural imaterial. Educație și formare în domeniul patrimoniului cultural imaterial. Conferințele vor fi deschise tuturor participanților înscriși: specialiști, specialiști în formare, reprezentanți ONG din România și Republica Moldova. 

Proiectul are ca obiectiv principal constituirea unei structuri digitale de comunicare intitulate „Rețeaua de specialiști în domeniile patrimoniului cultural imaterial din România și Republica Moldova”. Scopul creării acestei structuri îl reprezintă creșterea vizibilității specialiștilor, a cercetării din domeniile științelor etnologice, ca și a instituțiilor implicate în studierea și cercetarea patrimoniului viu. Proiectul își propune să ofere o alternativă complementară sistemului instituțional guvernat de legislația specifică în vigoare și care să permită realizarea unor facilități de colaborare, acțiune, intervenție a persoanelor cu expertiză specifică din domeniile științelor etnologice, în scopul: studierii, cercetării, conservării (după caz) a diverselor elemente, documente, procese privitoare la patrimoniul cultural imaterial de pe teritoriul României și al Republicii Moldova. Se urmărește ca, în acest fel, specialiștii români și moldoveni să poată activa într-un cadru permeabil și cu mai mare vizibilitate față de cel actual, depășind „granițele” instituționale ale propriei afilieri, dar rămânând atașați principiilor acesteia.

Înregistrări video

Fragmente din conferințele online Please, touch the intangible cultural heritage

22 IULIE

17 AUGUST